After a referral from a third party architect practice, we engaged with the client and his architect on site to work up a range of different layout options and decide on the best planning approach.

The re-use of this dairy farm site in the Lune Valley will provide a high quality development of residential dwellings, the conversion of a curtilage listed barn to provide a shop and tearoom and demolition of the existing agricultural buildings.  The scheme includes a mix of 2, 3 and 4 bedroom houses in terraced, semi-detached and detached format including a 36% provision of 2 bedroom affordable houses.  The scheme also proposes an equipped area of play, a grassed area of open space and visitor and shop car parking.

The site is located within a designated Conservation Area and adjacent to listed buildings and as such a carefully designated scheme was put forward to draw upon the local vernacular in terms of style and use of materials.

Local residents engaged in the application process through a Housing Needs Survey which identified that 77% of villagers were in support of a new village shop and café and an equipped area of play along with new housing.  The application was also well supported by the Parish Council who spoke in favour of the scheme at the planning committee.

The Council did not consider the village to be sustainable in its Local Plan and therefore it had not been deemed suitable to accommodate future growth.  Our demonstration of housing need and sustainability were vital to the success of this application.

Having gained planning and listed building consent, the site owner is now in discussion with local developers to build out the scheme.

Architect – Groves Architects

Leave a Reply