ECO SUCCESS IN NIDDERDALE AREA OF OUTSTANDING BEAUTY

SANDY FISHPOOL
SANDY FISHPOOL
ECO SUCCESS IN AN AREA OF OUTSTANDING BEAUTY

ECO SUCCESS IN NIDDERDALE AREA OF OUTSTANDING BEAUTY

ECO SUCCESS IN AN AREA OF OUTSTANDING BEAUTY

ECO SUCCESS IN NIDDERDALE AREA OF OUTSTANDING BEAUTY

previous arrow
next arrow

Our client commissioned our planning and architecture services to seek permission for a replacement ‘eco-house’ on a site near Kettlesing, North Yorkshire located in the Nidderdale AONB. The complexity of the sloping site was augmented by tree preservation orders, a neighbouring Grade II Listed property and two historical planning refusals and an appeal dismissed. Our client sought our expertise after a lengthy, disappointing process to overcome these challenges and deliver a low energy, beautifully designed, contemporary family home.

We initially secured approval for an extension to the existing – eclectic in style – 20th-century bungalow to maximise the potential volume for the replacement house. The new proposal references the material palette of the local vernacular including natural York stone and a sandstone flag roof complemented by timber cladding, horizontal timber louvres and a green, flat roof constructed from local seeds to create a bespoke roof flora, inspired by our design at Darley. The bedrooms are atypically accommodated on the lower ground floor nestled into the existing incline to minimise the ridge height and screen the intervisibility between the neighbouring properties. The pitched roof, upper ground floor is perfectly suited to modern open plan living with large, glazed openings designed to exploit the views south and east across the open, pastoral fields. Finally, the provision of a stone, detached garage and private south facing garden fulfils our client’s brief.

High levels of insulation and airtightness plus a ground source heat pump, rainwater harvesting and use of local, reclaimed materials contribute to the sustainable attributes of this replacement house. The new entrance dry stone walls conceived to guide you to the front door, combined with the restoration and reinstatement of existing dry stone walls beyond the immediate site, alludes to the proposed wider ecological strategy and environmental enhancements. Additional boundary trees supplement those retained under TPOs to increase privacy, and a rear terrace with attractive planting completes the light touch landscaping scheme.

The application was approved in October 2021 and our client is very happy with the result.

SHARE