PARA 80: NORTH YORKSHIRE

NORTH YORKSHIRE

NORTH YORKSHIRE

previous arrow
next arrow
Slider

ARCHITECTURE

This Para 79 house project was for a magnificent site on the edge of the North York moors. Deriving inspiration from local land forms and geology, the design sought to provide a dramatic promontory from which to enjoy views across the local landscape. Working with the local design review process, the team produced a zero-carbon design incorporating a ground source heat pump and solar panels, alongside biodiversity enhancements.

 

LANDSCAPE

The landscape and architectural proposals were developed collectively to respond to and work in harmony with the immediate setting, whilst remaining respectful to the wider landscape context. The distinct topography and a site located at the head of a valley, encouraged a collective solution which embraced views, aspect and the opportunity to develop and engaging arrival journey to the house.

The proposals embraced topography further with subterranean accommodation supported by a series of external spaces at different levels. Each external space provides a unique relationship with the internal living spaces and a visual connection with the wider landscape. A strong reference to the local dry stone wall landscape character is woven into both the house and landscape ensuring the vision is anchored in place and sensitive to the defining character of the landscape.